Vedeţi în jurul vostru în fiecare zi imagini. Pe diferite site-uri, pe reţelele de socializare, în reviste etc. Tot felul de imagini, unele mai reușite, altele mai puţin reușite. Cum, în zilele noastre, totul este derulat pe înainte și totul se desfășoară pe modul rapid, vrem să facem totul mai repede. Nu mai avem răbdare, suntem grăbiţi, sărim peste etape. Ne trec zi de zi prin faţa ochilor sute de imagini, dar puţine sunt acelea care ne fac să ne oprim  pentru câteva momente asupra lor, să le privim mai atent, să ne conectăm cu acestea. Şi aici nu mă refer la imagini cu diferiţi prieteni sau persoane cunoscute, ci la imagini generale. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că acele imagini au acel ceva: au trăiri, emoţii, sentimente și o parte din personalitatea celui care le-a fotografiat. În acele imagini există “de ce-ul” prezentat inconștient, fără ca privitorii să își dea seama de acest lucru.

Pentru a afla cât mai multe despre fotografie studiem: citim cărţi, reviste, privim fotografii, participăm la workshopuri etc. Chiar există mulţi fotografi la noi în ţară care ţin astfel de ateliere, de ture foto. Şi foarte bine că există! Este bine să înveţi de unul singur, dar, uneori, parcă ai nevoie să mai interacţionezi și cu alţi fotografi, să afli idei noi, să vezi și din punctul lor de vedere, să vezi cum fac anumite lucruri și de ce le fac. Nimeni nu s-a născut învăţat! Şi eu am participat la un astfel de workshop, sau, mai bine spus, tură foto organizată de Dorin Bofan și Şerban Sîmbotelecan, în vara anului 2012 în Munţii Retezat. A fost o tură în care am învăţat multe lucruri pe care înainte nu le știam, în special cum se organizează o astfel de tură și ce înseamnă să ai un scop. Până atunci fotografiam la întâmplare sau din mers, fără să fiu dedicat 100% acestui scop. Este bine să pui cât mai multe întrebări, orice curiozitate sau nelămurire ai avea. Așa am făcut și eu în această tură, pot spune că i-am “bombardat” pe băieţi cu întrebări și bineînţeles că am primit și răspunsurile.

După ce am participat la această tură foto și după participarea mea la o tabără foto ca instructor, am putut să văd lucrurile din ambele ipostaze: și din punctul de vedere al unui ucenic, și din punctul de vedere al unui instructor. Am ajuns la umătoarea concluzie: ca ucenic vrei să ai cât mai multă atenţie, vrei să afli cât mai multe lucruri și poate nu te simţi confortabil să vorbești deschis unele lucruri de faţă cu mai multe persoane, având o idee preconcepută cum că ceilalţi participanţi ar râde de întrebările sau de ideile tale. Din punctul de vedere al unui instructor, am realizat că trebuie să acorzi atenţie în mod egal fiecărui participant, că nu iţi poţi concentra întreaga atenţie asupra unei persoane, ci te concentrezi asupra întregului grup, astfel încât nimeni să nu se simtă neglijat.

După aceste experienţe și după cum văd că stau lucrurile în domeniul fotografiei la noi în ţară, mi-a venit o idee: sa fac ture foto ONE on ONE, şi anume să organizez ture foto cu o singură persoană, astfel încât acea persoană să aibă parte de întreaga mea atenţie pe toată durata turei respective, să poată înţelege mai bine “de ce-ul” din spatele fotografiilor, de ce unele imagini funcţionează, iar altele nu, ce implică aceste lucruri și cât trebuie să fie de dedicaţi. Pe lângă noţiunile de bază care ţin de cunoașterea aparatului de fotografiat, a tehnicilor de fotografiere, a regulilor de compoziţie și a altor aspecte, vom  pătrunde pe acel tărâm mai puţin umblat și anume chiar interiorul nostru, pentru că, până la urmă, de acolo izvorăște imaginaţia și simţul creator. Degeaba avem cea mai bună aparatură și știm totul despre ea, ea nu va face fotografiile în locul nostru!

Așadar, la aceste ture foto ONE on ONE vor fi acoperite multe aspecte care sunt ca niște ingrediente principale și nelipsite pentru a face fotografii excelente de natură și peisaj:

 • Previzualizarea;
 • Dezvoltarea viziunii și a creativităţii;
 • Sfaturi în teren;
 • Depășirea zonei de confort;
 • Compoziţie;
 • Înţelegerea luminii;
 • Editarea fotografiilor.

Principalul meu scop prin aceste ture foto unu la unu* este acela de a vă inspira și de a vă deschide ochii spre infinite oportunităţi fotografice care vă înconjoară în fiecare zi și pe care, poate, nu le observaţi, acele elemente fotografice pe langă care trec majoritatea și nu le observă sau le observă, dar nu știu cum să le abordeze. Până la urmă, fotografia nu are numai rolul de a documenta sau de a surpinde ceea ce sa află în faţa aparatului de fotografiat, este mult mai mult de atât, este, în primul rând, o formă de autocunoaștere.

Durata: 1, 2-3 zile

Locaţie: Turele foto se vor desfășura fie în zone propuse de mine, fie se vor stabili de comun acord

Cazarea: Se va face la pensiuni, cabane, la cort în zonele în care nu există altă posibilitate de cazare (depinde de anotimp și de nivelul de pregătire fizică al fiecăruia)

Lucruri esenţiale:

 • Aparat de fotografiat de preferabil DSLR (dar nu obligatoriu);
 • Obiectiv wide și teleobiectiv;
 • Baterii, trepied foto, carduri de memorie, etc.
 • Bocanci de munte;
 • Pelerină sau jachetă impermeabilă cu glugă;
 • Polar, căciulă, mănuși, frontală etc.

*În cazul, în care persoana participantă la tura foto dorește să vină însoţită nu este nici o problemă, dar însoţitorul/însoţitorii nu vor participa la activităţile desfășurate.

Pentru mai multe informaţii și rezervări folosiţi rubrica de contact.

Vă aștept!

_MG_4334 - Copy